Cisca Peters
In 1982 rondde ik mijn opleiding tot algemeen verpleegkundige af, waarna ik lange tijd op de afdeling neurochirurgie werkte . Ik volgde de opleiding voor verpleegkunde docent en heb vanaf 1987 een aantal jaren buiten het Erasmus MC gewerkt, als docent verpleegkunde . In 1990 ben ik opnieuw fulltime in het Erasmus MC aan het werk gegaan, aanvankelijk op de verpleegafdeling en vanaf 2005 op de polikliniek neurologie als verpleegkundig consulent. In 2007 heb ik mijn HBO theologie afgerond en ben ik naast mijn werk als consulent ook geestelijk verzorger geworden. Momenteel werk ik 2 dagen op de polikliniek neurologie en 3 dagen voor de levenseindekliniek en als pastor binnen de vrijzinnige kerken. Mijn deskundigheid ligt vooral in de palliatieve zorg.
Op de polikliniek neurologie coördineer ik de zorg voor een grote groep patiënten met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en Progressieve Spinale Musculaire Atrofie (PSMA) en ligt mijn expertise bij Myotone Dystrofie en Myasthenia Gravis patiënten. Gedurende mijn begeleiding ‘loop ik mee’ met patiënten die chronisch ziek zijn: Ik denk mee over behandelingsmogelijkheden en adviseer bij het organiseren van zorg en hulpmiddelen. Waar nodig verwijs ik naar het revalidatie centrum en/of het centrum thuisbeademing.
Tijdens het spreekuur op de polikliniek neem ik ruimschoots de tijd voor patiënten. Ik geef voorlichting over de spierziektes en denk mee en geef advies over beademing en PEG / PRG plaatsing, de grenzen van het leven en vragen rondom het levenseinde.
Daarbij vind ik het belangrijk om partners en kinderen van patiënten te ondersteunen. Zij hebben vaak een zware taak als mantelzorger. Ik overleg met centrum thuisbeademing, maag darm en lever afdeling , revalidatie en huisarts.
In de afgelopen jaren is de scholing van thuiszorgmedewerkers over onderwerpen rondom palliatieve zorg en de complexe zorg bij ALS patiënten mijn passie geworden. Ik geef daarnaast lezingen over palliatieve zorg en stervensbegeleiding.
Samen met leden van de taakgroep ALS van spierziekten Nederland, begeleid ik jaarlijks partners en patiënten tijdens patiënten bijeenkomsten.
Tot slot vind ik het een mooie taak om neurologen in opleiding kennis en enthousiasme bij te brengen over voor de voorhoornziekten zoals ALS en hen te ondersteunen en trainen bij het voeren van slecht nieuws gesprekken.