Prof. dr. Coen Ottenheijm
Coen Ottenheijm is hoogleraar spierziekten in het Amsterdam UMC (lokatie VUmc). Hij studeerde Bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam. In 2006 promoveerde hij bij de afdeling Longziekten van het Radboud UMC (titel proefschrift: ‘Diaphragm dysfunction in Chronic Obstructive Pulmonary Disease; involement of the myofilaments’). Van 2006 tot 2008 was hij postdoctoral fellow aan de University of Arizona. Hier verdiepte hij zich in de werking van grote sarcomeereiwitten. Sinds 2008 is hij verbonden aan het Amsterdam UMC (locatie VUmc; afdeling Fysiologie). Hier werd hij in 2016 benoemd tot hoogleraar met als aandachtsgebied aangeboren en verworven spierziekten. Sinds 2013 is hij tevens associate professor aan de University of Arizona (afdeling Cellular and Molecular Medicine).
Spieren zijn opgebouwd uit een vernuftig radarwerk van ontelbare eiwitten. Aangeboren of verworven afwijkingen in deze eiwitten doen het radarwerk vastlopen met levensbedreigende ziekten als gevolg. Het onderzoek van Coen Ottenheijm bestudeert waarom dit radarwerk vastloopt. In zijn onderzoek focust hij op congenitale myopathieën, en in het bijzonder op nemaline myopathie. Momenteel coordineert hij twee Europese consortia die onderzoek doen naar de pathofysiologie van nemaline myopathie. Hij is lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Prinses Beatrix Spierfonds en neemt zitting in de TOP-commissie van ZonMW.
Voor Coen Ottenheijm is het slaan van een brug tussen het preklinische onderzoek binnen zijn afdeling Fysiologie en het klinische onderzoek binnen de neuromusculaire centra in Nederland van eminent belang. Enkele jaren geleden is hij deze overbrugging gaan bouwen door gezamenlijk onderzoek te starten in spierbiopten van patiënten. In dit kader ontwikkelt hij innovatieve onderzoekstechnieken om de structuur en de functie van de kleinste contractiele eenheden in spier, sarcomeren, te bepalen. Het sluitstuk van de brug vormt de translatie van de in biopten verkregen bevindingen naar de kliniek.